Tabel – alimente alcaline şi alimente acide

Deşi nu toate alimentele acide sunt neapărat şi acidifiante (vezi articolul „Alimentele şi acidifierea sângelui”), în continuare, pentru a mă referi la alimentele care generează aciditate sau alcalinitate, voi folosi termenii alimente acide, respectiv alimente alcaline.

FRUCTE ALCALINE

FRUCTE ACIDE

stafide, curmale, smochine, ananas, mere,
caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grapefruit, mango, pepene galben/roşu, nectarine, măsline, papaya, pere, rodia, moşmoane, gutuie, kiwi, portocale, mandarine, lămâi
gemuri, dulceţuri, compoturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfură sau zahăr, banane verzi, prune, afine

LEGUME ŞI LEGUMINOASE ALCALINE

LEGUME ŞI LEGUMINOASE ACIDE

ciuperci, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapă, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichii, bostan, nap, vinete, năut, fasole, leguminoase încoltiţe ardei iute, asparagus, rubarbă, soia, mazăre, linte (cu excepţia celor germinate) *

CEREALE ALCALINE

CEREALE ACIDE

cereale proaspete, orz verde produse de patiserie, pâine albă, pâine integrală sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, mălai, paste făinoase, griş, orez (alb, brun, basmati), făină sau fulgi de ovăz, orez, orz, secară, grâu *

LACTATE ALCALINE

LACTATE ACIDE

kefir, zer, lapte proaspăt (vacă, capră), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins Parmezan, brânzeturi fermentate, caşcaval, telemea, îngheţată, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe
lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentată

ALIMENTE GĂTITE ALCALINE

ALIMENTE GĂTITE ACIDE

legume fierte, coapte, mâncăruri sau ghiveci de legume, dar fără roşii sau bulion, supe de zarzavat şi de rădăcinoase fără carne Alimente foarte acide: mâncăruri ce conţin roşii fierte, bulion sau pastă de roşii, supele în care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gătit, conserve

DULCIURI ALCALINE

DULCIURI ACIDE

suc de trestie de zahăr, extract de ştevie, sirop de orez brun (mierea în cantitati mari poate forma şi acizi) dulciuri, prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată, îndulcitori sintetici (zaharină, aspartam, sorbitol), miere artificială sau prelucrată cu zahăr, fructoza, lactoza

PRODUSE ANIMALE ALCALINE

PRODUSE ANIMALE ACIDE

mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasăre, peşte, gelatină, grăsime, icre, ouă de găină

BĂUTURI ALCALINE

BĂUTURI ACIDE

sucuri de legume rădăcinoase, ceaiuri de plante neîndulcite, apa plată şi apa de izvor sunt considerate neutre, deşi în realitate au un pH uşor acid (între 6-7) toate băuturile alcoolice, răcoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon

DIVERSE – ALCALINE

DIVERSE – ACIDE

aproape toate condimentele, produse din lucernă, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare murături făcute cu oţet, maioneze, sare rafinată, sosuri, ketchup, pastă de roşii, muştar (pastă), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranţi, glutamat, conservanţi ca: benzoat, oţet, saramură, fum

ALIMENTE ULEIOASE ALCALINE

ALIMENTE ULEIOASE ACIDE

ulei presat la rece de floarea soarelui sau măsline, ulei de peşte, ulei de primulă, migdale, sâmburi de dovleac, susan, castane, seminţe de floarea soarelui crude,  nucă de cocos proaspătă ulei rafinat  de floarea soarelui sau de măslinefructe oleaginoase şi seminţe coapte sau prăjite, nuci, fistic, arahide, caju

OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZĂ CORPUL

OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZĂ

somnul, relaxarea, sauna, exerciţiul fizic, meditaţia, exerciţiile de respiraţie, buna dispoziţie, bucuria, fericirea, calmul fumatul, aromatizanţi şi parfumuri sintetice,
somn insuficient, medicamentele de sinteză, suprasolicitarea, supărarea, mânia, stresul, ura, revolta

* Dintre alimentele care generează aciditate, grupa cerealelor şi a leguminoaselor constuie o parte importantă din piramida alimentaţiei. Ele se recomandă a fi consumate împreună cu alimente alcaline pentru a realiza un echilibru în organism.

Reclame

43 de gânduri despre „Tabel – alimente alcaline şi alimente acide

  1. Lintea, orezul chiar și cel brun, grisul provoacă într adevăr aciditate. Având gastrită, le simt mult mai ușor care sunt și care nu acide. Mulțumesc foarte mult pentru articol. De mare ajutor

  2. Buna ziua,scuzati ecoul tarziu,nu am inteles efectul alcalin sau acidifiant al rosiilor,cele fierte in special,eu nu pot manca ceva gatit fara rosii.Cum e bine?

  3. Extrem de util tabelul. Multumesc. Am totusi un dubiu cu ardeiul iute.
    Nu s-a furisat cumva pe partea cealalta a tabelului, fiind cu efecte alcaline, totusi ?

  4. Toate bolile sunt cauzate de acidoza din organism. Singura solutie este alimentatia bogata in fructe, legume si nu in ultmul rand gandirea pozitiva . Toate acestea bazifica pH-ul sanguin. ‘

    Mai sunt si suplimenti care pot ajuta, ca de exemplu alga rosie: http://herbacom.ro/produs/ossiforte/

    Aceasta alga este foarte bogata in minerale alcaline: carbonatul de calciu si carbonatul de magneziu (minerale care sunt extrase din dinti, oase, si unghii de catre organism pentru a reechilibra pH-ul sanguin).

  5. in cartea lui ernst gunter spune ca s au facut verificaru adica vitelul care a supt de la vaca cu tuberculoza si nu sa molipsi vitelul natura are grija de perpetuarea speciei

  6. Dacă poate să explice cineva, dar logic, cum se explică faptul că, acidul citric ( zeama de lămâie) se numără printre fructele alcaline deși după cunoștiintele mele are pH-ul de 2,5 care este un acid tare?

    • Alcalinitatea lamaiei este de fapt un efect, el se produce dupa ingerare participand la structura unor sisteme-tampon ( sisteme de reglare a ph ului din sange, lichid interstitial ). Acidul din lamaie este transformat imediat in forme ionice care apoi alcalinizeaza lichidele organismului.

  7. Foarte interesante articole, felicitari! Nu e niciodata tarziu sa traim sanatos si din acest punct de vedere, pentru ca o alimentatie sanatoasa e doar o parte (e drept, esentiala..) a nivelului de sanatate si armonie… Si eu merg mult pe adecvarea alimentatiei la tipologiile ayurvedice (dosha-uri)

  8. Este un interes MAJOR ca populatia sa nu cunoasca cauzele reale ale bolilor ; vezi Studiul China.
    Este un paradox : bugetul Ministerului Sanatatii se mareste in fiecare an , iar numarul de bolnavi CRESTE !.
    Cauzele reale ale bolilor sunt : alimentatie preponderent ACIDA ( lapte, carne, oua, branza, ) in detrimentul celei verzi : fructe, legume, zarzavaturi;consumul MARE de alimente procesate termic, care devin acide si o parte din substantele nutritive se distrug, in special Vitamina C si Enzimele; insuficienta consumului de cereale, in special ovaz si orez nedecorticat ; consumul de ZAHAR si produse care contin zahar; consumul de ALCOOL ; consumul de bauturi carbogazoase si tip COLA ; insuficienta MISCARII, in special mersul pe jos de minim 5 km/zi ; Fumatul ; MASTICATIA insuficienta a alimentelor( alimentele concentrate ,,se beau,, iar cele lichide ,,se mananca,,)-un bol alimentar in gura, masticat incet de minim 40 ori, face ca digestia acestuie sa fie realizata in proportie de 90% ; Consumul insuficient de APA : 0,04 L/kg. corp, o persoana cu 70 Kg. ar trebui sa bea minim 2,8 L.apa plata/zi; Exercitii de Respiratie-15-20 minute zilnic.
    Fiecare persoana ar trebui ca zilnic sa utilizeze circa 60 minute pentru intretinerea sanatatii.

  9. Multumesc mult pentru aceste informatii.Daca am modifica gandirea noastra si am respecta catusi de putin informatiile date de voi am fi mult mai sanatosi si mai veseli.

  10. Cred ca daca s-ar respecta regulile de combinatii alimentare si timpii de digestie multe din problemele de sanatate ar disparea.
    Va recomand Retetele Medicinii Isihaste de Ghelasie Gheorghe (se gaseste in format pdf pe internet)

  11. Pe ce fundamente faceti voi clasamentele astea si care sunt sursele oficiale si de specialitate din care le luati. Ph alcalin inseamna mai mare de 7. Iaurtul insusi are un ph de 3.8. Rosiile la fel 3.7. Rubarba 2.9. Ce e alcalin din toate astea? Iar legumele prin excelenta nu sunt alcaline asa cum merele sunt toata ziua acide.

  12. Draga Otilia
    Te rog sa ma ierti. Eu nu am specificat ca am vazut mazarea verde si rubarba ca fiind alimente alc aline, pe un alt site Alimentatia alcalina lista si apoi clic pe alimentatia alcalina dieta alcalina alimente alcaline. Acesta nu este sub forma de tabel.
    Multumesc pentru raspuns.

    • Acum am înțeles la ce te-ai referit. Nu știu de ce acolo apare așa, dar în cărțile din care m-am documentat eu, erau încadrate la categoria ”acide”. Totusi, să știi că există diferențe și între gradele de aciditate ale diverselor alimente. De exemplu, deși mazărea e acidă, nu e la fel de acidă cum este brânza maturată sau carnea (ca regulă generală, produsele vegetale acide sunt mai puțin acide decât cele animale).

  13. Rubarba este o leguminoasa acida sau alcalina? La fel cu mazarea. De ce sunt trecute la ambele categorii? Se pot face greseli usor dar va rog sa revizuiti si sa corectati. Multumesc pentru table! Este de mare ajutor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s