Ca sarea în bucate…

sareE-adevărat că mâncarea fără sare n-are gust, dar oare ne gândim ce conţine în realitate praful alb cu care asezonăm orice mâncare? Dacă veţi citi atent etichetele ambalajelor, veţi observa că, în orice magazin din România, nu avem la dispoziţie decât sare iodată. Automat se ridică unele întrebări de bun-simţ: « De ce iod ? », « Ne face bine sau rău ? », « Ce îi lipseşte sării neiodate? », « Avem alternative? ». În acest articol, voi încerca să răspund pe scurt acestor câteva întrebări, pe care şi eu însămi mi le-am pus.

Cum a început totul? În 2002, Guvernul României a hotărât iodarea universală a sării destinate consumului uman şi animal, în scopul prevenirii tulburărilor cauzate de carenţa de iod. Într-adevăr, lipsa iodului poate conduce la alterarea funcţionării normale a glandei tiroide, însă impunerea consumului de iod pentru întreaga ţară (în condiţiile în care numărul cazurilor de hipotiroidism nu depăşeşte a două-mia parte din populaţie) pare o grijă exagerată pentru sănătatea noastră. De fapt, o grijă pentru nesănătatea noastră, din moment ce, la persoanele sănătoase, consumul de compuşi sintetici ai iodului poate duce la apariţia afecţiunilor autoimune, procese inflamatorii la nivelul tiroidei, alergii şi chiar cancer. Ca o confirmare a acestui lucru, de la aplicarea hotărârii (2002), până în 2006, în doar patru ani, numărul cazurilor de cancer s-a dublat, iar numărul cazurilor de hipertiroidism a crescut de peste cinci ori. Deşi creşterea este marcantă, în 2006 se hotărăşte dublarea cantităţii de iod adăugate. Nu ştim dacă în spatele acestor hotărâri stau interese ale miniştrilor de la acea dată (care fac afaceri pe seama importului de iod) sau ale altor persoane, însă cert este că suntem obligaţi să ingurgităm zilnic sare iodată, care în plus conţine şi E535 (ferocianură de sodiu), E536 (ferocianură de potasiu), două substanţe deloc benefice pentru organism.

Deşi perspectivele sunt sumbre, există (încă) alternativa sării neiodate, care se poate procura de la magazinele naturiste. Preţul e ceva mai mare decât cel al sării iodate, dar, dacă ne gândim că “sănătatea nu e totul, dar fără sănătate totul e nimic”, merită!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s