Pâine cu maia

Ne-am întors de la ţară şi, printre toate bunătăţile cu care ne-am încărcat rafturile, un loc preţios este ocupat de maiaua făcută de mama. Vă povesteam în articolul trecut despre gustul unic al pâinii cu maia; în acest articol vă voi dezvălui reţeta folosită de mine, iar în articolul următor voi pune reţeta pentru maiaua uscată de mălai pe care o folosesc eu.

Pentru 3 pâini (în tăvi de cozonac) aveţi nevoie de: 8 căni făină integrală (sau făină albă amestecată cu tărâţe), 3 turtele de maia cu mălai, apă, sare.

Chiar dacă procesul vi se va părea prea complicat şi lung, încercaţi măcar o dată această reţetă de pâine. Vă asigur că vă veţi îndrăgosti de ea!

Prima etapă începe seara: cele trei turtele de maia se dizolvă împreună cu sarea într-o cană cu apă călduţă. Făina este pusă intr-un lighean. După ce este complet dizolvată, maiaua se toarnă într-o margine a ligheanului, amestecând-o doar cu puţină făină, astfel încât să aibă consistenţa smântânei. Restul de făină va rămâne în acelaşi lighean, dar neîncorporată. Plasăm ligeanul acoperit într-un loc călduţ, unde îl lăsăm până dimineţa.

A doua etapă. Dimineţa se va observa că maiaua a fermentat. Se incorporează şi restul de făină, adăugându-se apă caldă. Aluatul obţinut trebuie să fie destul de tare, pentru a putea forma pâinile, în următoarea etapă. Se lasă aluatul la crescut în lighean, la loc călduţ, timp de o oră.

Etapa a treia este reprezentată de formarea pâinilor. Aluatul se împarte în trei părţi egale. Din fiecare parte se formează câte o pâine (aici eu folosesc o anume tehnică de formare, dar care este ceva mai dificil de explicat). Fiecare pâine este pusă în tavă, fiind lăsate încă o oră la crescut – în acest timp, aproape îşi va dubla volumul. După o oră, este pusă la cuptor. La cuptorul meu durează o oră până se coace; în funcţie de puterea cuptorului, adaptaţi timpul. Pentru a verifica dacă pâinea este coaptă, am învăţat să o bat cu pumnul pe vatră. Dacă sună „a plin” încă nu este coaptă. Pâinea coaptă este uşoară şi sună „a gol”.

Ultima etapă, şi cea mai aşteptată, este bineînţeles degustarea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s