În așteptarea smochinelor

De săptămâni bune tot privesc cu jind la smochinul plin de roade, poate s-o coace vreo smochină, să mă pot bucura și eu, în sfârșit de gustul fructului meu preferat. Smochinele tot verzi sunt, dar până le-o veni vremea, m-am gândit să mă informez cu privire la beneficiile pe care ni le aduc aceste fructe, plecând din start de la premisa că trebuie să existe unele. Și nu mi-a fost greu să aflu cel puțin 5 motive pentru care merită să mănânc fructele filosofilor, după cum le numeau grecii.

1. Foarte indicate pentru tratarea constipației, datorită fibrelor pe care le conțin, utile și în cazul diverticulozei sau hemoroizilor.smochine

2. Datorită proprietăților revitalizante, sunt indicate persoanelor care suferă de oboseală.

3. Conțin polifenoli și vitamine (A, complexul B, C, K), îmbunătățind sănătatea cardio-vasculară, scăzând tensiunea arterială și riscul accidentului vascular cerebral.

4. Sunt indicate în cazul tulburărilor gastrice (ulcer, gastrită, arsuri stomacale), deoarece reduc aciditatea.

5. Sunt utile și în curele de slăbire, având un conținut caloric de numai 60 kcal/100 g, înlocuind cu succes o gustare dulce cu multe calorii. Fructele uscate furnizează 255 kcal/ 100 g.

În supermarketuri, atât smochinele proaspete, cât și cele uscate, sunt destul de scumpe, așa că cel mai simplu e să îți plantezi un smochin în propria grădină. Da, se poate și în România! Din păcate, smochinul nu rezistă în zonele cu temperaturi foarte scăzute iarna, dar din fericire, în Dobrogea poate fi cultivat cu succes :-).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s