Pudra de roşcove – înlocuitorul perfect pentru cacao

Am mai scris cu ceva timp în urmă despre cacao şi ciocolată (în articolul acesta), însă pentru mulţi nu este suficient să ştie că un aliment nu e bun, ca să îl înlăture; de multe ori tentaţia este mai puternică decât gândirea raţională sau argumentele logice, aşa că un pătrăţel de ciocolată sau o întreagă tabletă savurată cu plăcere mă poate face să uit orice grijă legată de sănătate sau kilograme în plus… Tocmai de aceea, am realizat că, dacă vrei să elimini ceva rău, trebuie să îl înlocuieşti cu ceva bun, pentru a nu îi simţi lipsa. Iar pentru cacao, personal nu cred că există un înlocuitor mai bun decât carobul (sau pudra de roşcove).

pudra_roscoveCum am ajuns la concluzia aceasta? În urma experienţei culinare pe care am avut-o mergând la nişte prieteni dragi la masă. Ne-au servit ciocolată la desert. O delicioasă ciocolată raw care, spre surprindererea mea, a fost mai delicioasă decât obşnuita ciocolată, deşi nu conţinea nici un pic de cacao sau zahăr! Ingredientul care dădea savoare era carobul. Venind acasă, m-am informat rapid cu privire la el, şi iată ce am aflat (de aici) :

1. Spre deosebire de cacao, carobul este alcalinizant, adică nu creşte aciditatea sângelui.

2. Deşi se vorbeşte despre cantitatea mare de antioxidanţi din cacao, pudra de roşcove conţine chiar mai mulţi (cu 10-15%)!

3. Pudra de roşcove conţine cantităţi importante de calciu (348 mg/100 g), spre deosebire de cacao, care, pe lângă conţinutul mic de calciu (raport calciu/fosfor foarte foarte mic!), este chiar un eliminator de calciu din organism, din cauza conţinutului de cafeină şi teobromină.

4. Important mai ales pentru copii: cacaua are efect excitant şi iritant (tot cafeina şi teobromina sunt responsabile), în timp ce carobul nu are efecte de acest gen. În plus, spre deosebire de cacao, carobul este benefic pentru digestie şi nu determină diaree.

5. Şi în ceea ce priveşte gustul, pudra de roşcove primeşte un plus, deoarece, având un gust plăcut, dulceag, nu necesită adaos de zahăr; în schimb, cacaua are un gust amărui care e dres cu zahăr sau alţi îndulcitori.

6. Prin conţinutul de taninuri şi pectine, carobul inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene, în timp ce cacaua stimulează producerea de mucozităţi intestinale, care favorizează dezvoltarea patogenilor, alergiilor, rinitelor alergice şi a infecţiilor acute.

Sper că cele 6 motive sunt suficiente pentru a vă convinge să încercaţi pudra de roşcove (e suficient să încercaţi, apoi vă va convinge ea să renunţaţi la cacao). Iar pentru cât de curând, promit şi reţeta de ciocolată raw!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s