Pericolul ambalajelor din plastic

În ultimii ani, industria ambalajelor din plastic s-a dezvoltat considerabil. Astfel, dacă înainte de 90 abia găseai un bidon de plastic, adus de bunici de prin țări străine, astăzi plasticul ne înconjoară peste tot: în bucătărie, în cămară, în mașină, chiar și pe stradă!

Deși nu este total necunoscută ideea că depozitarea alimentelor în ambalaje din plastic este periculoasă, majoritatea dintre noi ignorăm acest aspect în viața de zi cu zi și folosim caserole și pungi de plastic, dăm copiilor biberoane de plastic, bem apă din bidoane de plastic, punem chiar și conserve fierbinți în plastic…plastic

Deși plasticele sunt testate în ceea ce privește toxicitatea (mai ales cele destinate ambalării alimentelor și băuturilor), riscurile nu sunt inexistente, mai ales că testele sunt limitate în timp, iar detectarea compușilor periculoși nu este întotdeauna evidențiată. Cât despre unii compuși, precum BADGE (aplicat în interiorul cutiilor de conserve), nu putem spune decât că, deși sunt încă în studiu, sunt lăsați pe piață fără nici o restriție. În privința acestora, precauția este cea mai înțeleaptă alegere! În ceea ce privește plasticul, indiferent de varietate, grosime, sau flexibilitate, este clar că anumite elemente pe care acesta le conține (precum butenul, hexenul, tatradecenul, clorura de vinil, stirenul, etilbenzenul, ftalații, acetaldehida, bisfenolul A etc) migrează pur și simplu în alimente, având consecințe negative pentru sănătatea noastră. Câteva dintre acestea ar fi:

– dereglarea căilor epigenetice de la nivelul creierului (bisfenol A)

– dereglări hormonale (ftalații, care se găsesc și în majoritatea produselor cosmetice)

– creșterea riscului de cancer de sân

– scăderea fertilității

– apariția pubertății precoce

– supraponderabilitate și obezitate

Deși este imposibil să eliminăm orice plastic din jurul nostru, putem lua măsuri care să ne protejeze sănătatea prin:

  •  controlarea duratei de contact a plasticului cu alimentul (cu cât durata de depozitare este mai lungă, cu atât riscurile cresc);
  • temperatura la care expunem plasticul (la temperaturi ridicate transferul de substanțe nocive este favorizat);
  • natura alimentelor depozitate (uleiurile și grăsimile sunt cele mai susceptibile, așa că este bine să le depozităm întotdeauna în recipiente din sticlă!);
  • grosimea ambalajului și cantitatea de cerneală cu care a fost inscripționat (cu cât este mai gros și mai colorat, cu atât e mai periculos);
  • evitarea folosirii conservelor de metal și a băuturilor la doză.

Eu am făcut deja primii pași în eliminarea plasticului: beau apă din pahar sau recipient de sticlă, folosesc sacoșe din material textil, țin uleiul și nucile în recipiente de sticlă sau ceramică, folosesc capace de sticlă în locul foliei de plastic și pun sandvișurile în șervetel de hârtie. Îi poți face și tu, dacă ții la sănătatea ta și a familiei tale!

2 gânduri despre „Pericolul ambalajelor din plastic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s