Cum recunoaștem mierea falsificată

Din păcate, tot mai mulți români au impresia că mănâncă miere, când de fapt în borcanele pe care le cumpără se găsesc tot felul de ingrediente, numai miere nu. Mai deunăzi îmi zise cineva că a cumpărat miere (ce-i drept la un preț surprinzător de bun), dar gustul tare ciudat era, iar consistența normală a mierii… lipsea cu desăvârșire.

Pentru că zahărul e mai ieftin, adesea e vândut pe post de ”miere”, într-un lichid vâscos, colorat artificial, cu arome artificiale, care pe mulți îi păcălește. În alte cazuri, vânzători cu spirit negustoresc, care doresc să-și crească veniturile, vând hrana concepută special pentru albine (care este de fapt un sirop din porumb, vâscos, transparent și mult mai ieftin decât mierea), drept miere; și nu orice tip de miere, ci din aceea mai scumpă, de salcâm – e drept că este sortimentul cu care semănă cel mai bine la culoare.

În orice caz, cumpărătorul ar trebui să știe clar câteva caracteristici ale mierii naturale, pentru a nu se lăsa păcălit. În continuare, câteva sfaturi:

1. Nu fugi de mierea zaharisită (cristalizată). Orice miere, cu excepția celei de salcâm, se zaharisește la un moment dat, chiar dacă nu e ținută la rece. Mierea de rapiță se zaharisește cel mai ușor, celelalte sortimente un pic mai greu, dar clar, se zaharisesc! Așadar, dacă ai ținut o lună-două-trei un borcan de miere și nu s-a zaharisit (nefiind de salcâm), este clar contrafăcută!miere

2. Verifică consistența. Dacă mierea este foarte subțire, ar putea fi altceva, nu miere. Într-adevăr, uneori, mierea proaspăt extrasă este mai subțire dacă nu s-a maturat complet, dar după puțin timp se îngroașă, fiind vâscoasă. În orice caz, în toiul iernii, dacă mierea pe care o cumperi este foarte fluidă, e clar: ori e contrafăcută, ori a fost tratată termic; proaspătă nu are cum să fie. Un test simplu ar fi acela al curgerii: dacă de pe o lingură curge aproape continuu, ca un fir, este miere, dacă nu curge continuu, ci în picături, pune un semn de întrebare.

3. Pentru mierea de salcâm: dacă mirosul și gustul sunt foarte pronunțate, ar putea fi un fals, la care s-au adăugat arome artificiale. Mierea de salcâm are gust și miros specifice, însă nu foarte puternice (cum are de exemplu cea de tei).

4. Verifică eticheta produsului (dacă îl cumperi din magazin). Pe unele produse chiar este specificat: miere cu adaos de glucoză/sirop de glucoză. Ferește-te de astfel de produse!

5. În ultimă instanță, pentru a verifica produsul, mergi la un laborator specializat, care îți va confirma sau infirma calitatea mierii pe care dorești să o testezi.

Dar dacă nu vrei să stai mereu cu îndoiala în sân, gândindu-te dacă ceea ce ai cumpărat este sau nu miere, caută un apicultor de încredere, vizitează-i prisaca și aprovizionează-te de la el!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s